Paylaş |
|
Tweet |
Yavru köpekler eve ilk girdikleri zaman ağlama, uluma ve havlamaya başlarlar. Yeni ortama ayak uydurabilmesi ve sahiplerine alışabilmesi için biraz zamana ihtiyaç duyarlar. Evde yavru köpek bakımı’na geçmeden önce şu durumun bilinmesi gereklidir. Veteriner tarafından sağlık kontrollerinden geçilmesi ve sağlık problemi varsa tedavileri yapılmalıdır. Aksi taktirde yavru köpeğin hastalığının ilerlemesine neden olacaktır. Yavru köpeklerin bakımı ve sorumluluğu tamamen sahiplerine aittir. Sizlere alışabilmesi için onlara sevgi ve şefkat verilmesi daha yararlı olacaktır. Evde yavru köpek bakımı oldukça zorlu ve sorumluluk gerektiren bir konudur. İlk olarak ve her gün düzenli olarak köpeğin sağlığı gözlemlenmelidir. Yavru köpeğin hastalığını araştırıp incelenmelidir. Hangi hastalıklarda veterinere götürülmesi gerektiğini mutlaka bilmeniz gereklidir.
Köpek bakımı için ilk adımlardan bir tanesi ev içerisinde rahat ve güvende olduğunu hissettirmektir. Böyle bir ortamı sağlayabilmek için yavru köpeğe sıcak, rahat ve birkaç oyuncak gereklidir. Ayrıca en önemli noktalardan bir tanesi, yavru köpeğin güven içerisinde rahatlayabileceği bir alana kimsenin girmemesi gereklidir. Bu sayede yavru köpeğin eve daha kolay alışmasını sağlar. Yavru köpeğin uyuduğu ve sık geçirdiği alanda zarar görecek tüm eşyalar ortadan kaldırılmalıdır. Bunun yanı sıra, yavru köpekler hastalığa ve bakterilere daha açıklardır. Köpeğin iyi beslenmesi, onu sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı olacaktır. Bu durumda da ona vereceğiniz besinler oldukça önemlidir. Vermiş olduğunuz mamalar her açıdan etkilemektedir. Daha kolay mama seçebilmek için veterinerlerden yardım alabilirsiniz.
Yavru köpeğin ilk aşıları mutlaka yaptırılmalıdır. Hiç bir şekilde aşılar göz ardına edilmemelidir. Yavru köpeğin düzenli olarak tüyleri taranması ve yıkanması gereklidir. İleride aşırı tüy dökmemesi için düzenli olarak taranmalıdır. Bunun yanı sıra, yavru köpeğin tüylerini taramak sağlığı içinde önemlidir. Derisindeki kan dolaşımını hızlandırır ve egzama oluşumunu engeller. Köpeğin tüyleri karışmamasını da önlediği için tüyleri daha parlak ve daha canlı durmasına yardımcı olur. Yavru köpeğin düzenli olarak muayenesi aksatılmamalıdır. Yavru köpeğin daha sağlıklı olabilmesi için mutlaka egzersiz yaptırılmalıdır. Egzersiz uygulamaları, köpeğin enerjini atmasına ve yorulmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede sizlere de çok fazla sorunlar yaratmamış olurlar.
Köpeklerin sosyalleşmesi, insanları sevmesi ve daha güvenli olabilmesi için eğitimi şarttır. Eğitilmiş bir köpek ailesi ile daha fazla aktivite yaparlar. Bu durumda onun psikolojik anlamda olumlu olmasını sağlar. Yavru köpek eğitimine geçmeden önce şunun bilinmesi gereklidir. İlk olarak düzenli bir program hazırlanarak yapılmalıdır. Çok fazla üstüne düşülmemesi ve sıkılmaması gerekmektedir. Aksi taktirde eğitilmesi imkansızdır. Sabırlı ve sakin olmadığınız sürece köpeğin ileride huysuz ve sinirli olmasına neden olacaktır. Bu nedenler göz önüne alınarak yavru köpeğin eğitim sırasında her zaman sabırlı ve sevgi dolu olunmalıdır. Bunun yanı sıra, her yaptığı olumlu hareketinden sonra mutlaka ödüllendirilmelidir. Eğitim sırasında yavru köpeğe ödüller vermek onları daha da teşvik eder.
Köpeğin iyi huylu ve sosyal olması için yavruluk dönemleri oldukça önemlidir. Bir köpeğin eğitimi ne kadar erken başlanılırsa o kadar olumlu sonuçlar alırsınız. Bu nedenle yavru köpeğinize ilk öğretmeniz gereken konu ‘OTUR’ komutu olmalıdır. Temel komutları öğrettikten sonra tüm eğitimleri daha kolay sürer. Ancak eğitim sırasında ses tonunuz yumuşak olmasına özen gösterilmelidir. Böylelikle yavru köpeğinde daha kolay alışmasını sağlayacaktır. Ancak köpek eğitimi sırasında çok üstüne gidilmemelidir. Eğitim gün içerisinde sadece 1 saat sürmesi onlar için daha yararlı olacaktır. Yavru köpeğinizin mutlaka sosyalleşmesine yardımcı olmalısınız. İleride saldırganlık yapmaması için bu konu çok önemlidir.